tirsdag 17. november 2009

Folkevise - Torjusdøtrene

Denne folkevisen finnes i alle de nordiske landene. I Norge mangler slutten på visa, men de som sang henne, fortalte hvordan det gikk til slutt. Folkeviser ble alltid fremført med sang. Kjennetegn på folkeviser er at de er lange med mange vers og folk kan dem som regel utenat.

Folkevisa handler om en mann som har to døtre. Han prøver å få de med seg i kirken, men de vil ikke stå opp. Videre står det bare om den ene datteren, Kari. Hun står opp til slutt, kler seg fint og pynter seg, så rir hun bort til kirken. På vei bort møter hun noen fanter eller røvere. De spør om hun vil gifte seg, eller om hun vil dø. Jenta svarer at hun ikke vil gifte seg med han, og så deler han hodet hennes i to. Røverne angrer etterpå, og det hele ender med at far til Kari brenner røverne inne i en badstue.

Det er enderim i denne folkevisa som f. eks. "ri'e - bie" og "bekkje - rekkjer".
Forfatteren er ukjent, som vanlig i folkedikting. Visen har gått gjennom mange generasjoner på folkemunne, så ingen vet hvor visen opprinnelig kommer fra. Dette er en episk folkevise. Handlingsgangen blir fremstilt på en konstaterende måte og uten vurderinger, med raske sceneskifter og sterk konsentrering om de viktigste hendelsene.

Moralen i folkevisa er ar du ikke skal drepe.

Kilder: Signatur - tekstsamlingen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar